Nieuwsbrief april 2021

Beste leden van FSD Gilze,        

En nog steeds zijn we aan het buitensporten!

Al 4 maanden nu en de vooruitzichten…; die zijn er niet! Geen idee wanneer de schakel zijn deuren mag openen.

Ik heb regelmatig contact met gemeente, wethouders, toezichthouders en heb zelfs ook onze burgervader benaderd; maar met de huidige regelgeving mag echt niets. Ook geen open dag, kijklessen, instuifdag.

Ook niet buiten.

Wel heb ik 17 & 18 juli de theaterzaal van de Schakel afgehuurd, en 23 & 24 oktober, en 20 november!

Want FSD Gilze bestaat dit jaar 13 jaar dus we gaan zeker nog een feestje bouwen zodra het kan! Tot die tijd trakteer ik; tasjes, snoep, ijsjes, en Jumpie Joy heeft voor de Breakdancers en Free Runners afgelopen week leuke materialen gebracht om mee te stoeien. Docenten maken er iedere week weer een feestje van! En binnenkort nog een extra verrassing maar die verklap ik nog niet!

Een speciaal bedankje voor onze locaties en het gebruik maken van tuinen & opritten.

 • Saskia & Odin op de Broekakkerweg
 • Familie Delaheij in de Aalstraat
 • Marret Willemse op de Alphensebaan
 • Hooikar Gilze
 • En de zumba dames bij Brigitte thuis op het Weilenseind

Fijn dat we bij jullie altijd terecht kunnen en het allemaal niet uitmaakt wie er op de dam staat!

Wedstrijd dansen vanaf 6 jaar

De Motivation Class draait nu het 2e schooljaar; maar veel optreden kan helaas niet. Toch willen we komend schooljaar het wedstrijddansen enorm stimuleren. Welke talenten geven zich op voor komend schooljaar? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

De les wordt nu gegeven op maandag 18.00 tot 19.00 uur, maar bij voldoende animo kunnen we uitbreiden op maandag middag en/of dinsdag middag!

Helaas is ook dit schooljaar een bizar jaar (geweest), Net zoals schooljaar 2019-2020, waarbij we maar een paar wedstrijden hebben gehad toen de 1e lockdown in maart in ging; en 3 inhaalwedstrijden in september.

Dit schooljaar werd alles afgelast en verzet en moeten we het doen met onlinewedstrijden in februari, maart en april. Hopelijk mogen we in mei weer wel de theaters in. En in juni zijn al de Finals.

Ik heb al vaak met Xanne, Jessie en Nadia besproken en zitten wikken en wegen wat zij nu willen met de Motivation Class. Vorig jaar hebben we geëvalueerd; dit jaar doen we dat niet maar hebben docenten input gegeven.

Waar leren de kids nu het meeste van en wat hebben ze nodig?

Talent is er genoeg; Xanne ziet vooruitgang maar ziet ook wat ze nodig hebben en dat is veel klassiek, techniek, veel optredens om podiumervaring op te doen.

Minimaal 3 uur per week dansen (als team) waarvan 1 uur techniek/klassiek.

Podiumervaring kunnen we ze helaas niet bieden met Corona en zodra ik ga filmen worden sommigen al zenuwachtig. Het is helaas niet anders.

Nu snappen we heel goed dat we nu 2 rare seizoenen hebben gehad; dat niets normaal is geweest en ze nauwelijks optredens hebben gehad. We snappen ook dat als we 3 uur gaan verplichten er weinig animo over blijft; we snappen ook dat ‘het wedstrijddansen’ bij heel veel meiden van FSD Gilze helemaal niet leeft; de Motivation Class kan zichzelf door gebrek aan optredens ook niet tonen.  En ondertussen hebben we wel 10 meiden die iedere week stinkend hun best staan te doen.

Voor schooljaar 2021-2022 gaan we een ‘tussenjaar’ houden; alle meiden die graag 6-7-8 wedstrijden per jaar willen dansen, mogen in de Motivation Class.

We gaan de ‘eisen’ laagdrempelig maken.

De les wordt 5 kwartier. We hopen 2 groepen op leeftijd in te kunnen delen: 6/7 jaar TM 10, 11 TM 13 jaar. Dit is de indeling die SWD hanteert.

We hopen dat er zo meer animo is, veel meiden positief kunnen ervaren wat het is om mee te doen met wedstrijden en hoe het is om daarvoor te trainen. We zien veel talent in veel groepen maar die willen nu (nog) niet 3x per week dansen. Kids weten ook niet wat het is om op wedstrijd te gaan!

Dus seizoen 2021-2022:

 • Verplicht een 2e les volgen hoeft niet, mag wel, wordt sterk aanbevolen!
 • Alleen Motivation klas 5 kwartier €8,50
 • 2e les 20% korting
 • 3 lessen per week €18,50,- per week
 • Enige ‘eis’: 100% aanwezigheid lessen (m.u.v. ziek=ziek) en 100% aanwezigheid wedstrijden; deze data zijn in augustus bekend.

Na schooljaar 2021-2022 gaan we wel doorstarten met een groep die 3x per week samen traint als team met de verplichte klassiek/techniek les. Misschien dat we dan ook audities gaan houden.

Mocht er daarnaast nog behoefte zijn aan een ‘recreatieve’ Motivation Class van 5 kwartier les zonder verdere verplichtingen behalve wedstrijdverplichting; dan blijft die er ook! Dance Stars (14-16 jaar) op dinsdag trainen immers ook 1,5 uur en willen vaak op wedstrijd.

Wisten jullie dat:

 • Onze docenten ook kinderfeestjes verzorgen?                            
 • Jeske Diepstraten komt stagelopen bij FSD Gilze. Jeske zit in het 1e jaar van de Dansopleiding MBO Goes!
 • Juf Jessie haar buik begint al aardig te groeien…………en het wordt een meisje!
 • Juf Breanne zal haar lessen voor een deel overnemen op woensdag en op vrijdag voor de kids & selectie en Martijn hebben we ingevlogen voor de klassiek en moderne lessen van de selectiemeiden op vrijdagavond.
 • We 28 maart online wedstrijden hebben, 18 april en 25 april?
 • En dat FSD 3 ook mee gaat doen met deze wedstrijden?
 • En ook de Dance Stars?

Deze maand staat juf Nadia even in het zonnetje!

Hoi allemaal, 

Ik ben Nadia en 24 jaar. Velen van jullie zullen mij al wel kennen, dit omdat ik je al lesgeef of omdat ik wel eens de les heb vervangen van de andere juf of meester. 

Toen ik 4 jaar was ben ik begonnen met dansen. 
Dansen werd mijn passie.  Op een gegeven moment volgde ik bijna alle lessen die ik maar kon volgen op de dansschool waar ik toen zat. Ik deed Streetdance, modern, jazz, klassiek ballet, spitzen en zelfs musicalclass. Die laatste is niet echt iets geworden want ik kan echt niet zingen. (Uw zoon of dochter kan dit zeker beamen ;))

Toen ik naar de middelbare school ging heb ik ook gekozen voor een school waar ik kon dansen. Ik zat in de muscialklas met mijn hoofdvak dans. 
Mijn docent daar zij altijd al tegen mij: ‘ Jij danst niet meer omdat je het leuk vindt, jij danst omdat dit gewoon in jouw bloed zit en het is een deel van je leven!  Hier moet je echt iets meer mee gaan doen.’
Dat klonk voor mij natuurlijk als een super compliment. Ik ben dus ook gaan zoeken naar een dansopleiding die bij mij past. Dit werd MBO DANS GOES. Hier ben ik in afgestudeerd in alle dansvakken die ze hadden. Modern, Jazz, Hiphop, Klassiek en Hedendaags. Ik wilde gaan doorstuderen aan het HBO maar dit was het toch niet helemaal voor mij. Toen ik stopte met het HBO kwam FSD Gilze op mijn pad, en toen begon mijn FSD VERHAAL. 

Voor mijn begon mijn FSD story in 2019. Juffrouw Xanne besloot om een opleiding te doen tot stewardess en wilde haar groep in handen leggen van iemand die zij goed kende. 
Dat ben ik dus. Juf Xanne en ik kennen elkaar als sinds dat we 8 jaar zijn namelijk. Dus dat is echt al heel erg lang!

Ik begon op de woensdag met de Zumba en de meiden van FSD United en op donderdag met Dance Army en FSD 7. Ik kreeg er ook meteen de taak om het einde te maken van de Sauwel dans van dat jaar. Dit was ook het moment dat ik de meiden van de Bella Donna’s voor mijn neus kreeg. Ik vond het onwijs spannend om dat te gaan maken. Ik wilde mezelf bewijzen dat ik het aan kon om een supergaaf stuk neer te zetten. En naar mijn mening is dat toen ook goed geluk. Zombie was echt heel erg gaaf geworden. 

Naast de lessen op woensdag en donderdag kwamen de lessen van de Dinsdag er ook bij. 
Op dit moment zijn er nog wat uurtjes bijgekomen en geef ik 7,5 uur les bij FSD Gilze. 
En ik vind dit ook onwijs leuk en tof om te doen. Dit omdat ik alle leden zo fijn zijn om mee te werken, en wat een diversiteit!
De blije stuiterballen van FSD 2 en 3 , De gezellige tiener meiden van de Dance Stars , de heerlijke enthousiaste meiden van de Bella Donna’s , de onwijs Fanatieke zumba dames en de hardwerkende lieve meiden van Dance Army. 
Naast mijn eigen lessen ben ik natuurlijk ook van alle andere markten thuis en help ik mijn collega’s waar het kan. Zo heb ik:

 • de hiphop lessen van Breanne vervangen toen zij zwanger was van haar dochtertje
 • heb ik tijdelijk de breakdance lessen gegeven toen er gewisseld werd van docent 
 • heb ik lessen van juf Xanne gegeven toen zij nog eventjes aan het genieten was in het buitenland
 •  heb ik de middag lessen vervangen op woensdag van juffrouw Jessie. Ik ben echt trots dat ik mag zeggen dat ik deel uitmaak van het FSD Gilze team. 

Ik heb onwijs leuke en lieve collega’s en een supertoffe baas die super goed voor haar docente zorgt. Hier ben ik heel erg dankbaar voor. 

 Burlesque:

Jeugdcultuurfond Gilze Rijen

Graag wil ik informeren over het Jeugdfonds sport & cultuur.

Gezinnen die hard zijn geraakt door de corona crisis, ZZP-ers die geen inkomsten hebben; weet dat er hulp is om het lesgeld toch te betalen.

Kinderen moeten kunnen blijven sporten! Ook voor deze gezinnen is er financiële hulp voor de sport en -of cultuur lessen van hun kinderen. Informeer bij Mark Tittulaer, mijn contactpersoon bij het Jeugdcultuurfonds: [email protected]u

In de picture

Myrte Cornelissen- de ‘oudste’ wedstrijd selectie meid

Ondertussen is het bijna 17 jaar geleden dat Astrid bij ons thuis kwam met de vraag of ik bij de ‘juniorendemogroep’ wilde komen dansen.

Dat was destijds nog bij KIOS. En dat was het begin van een dans ’carrière’ die gelukkig nog steeds doorgaat!

Wat was ik als klein meisje ontzettend gelukkig en vol energie om te mogen dansen in de demogroep.

En als Astrid vraagt om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief, wat is het dan leuk om die herinneringen op te halen door oude dvd’s terug te kijken!

Kort nadat Astrid haar eigen dansschool opgericht heeft ben ik ook komen dansen bij FSD en de Bella Donna’s.

Er werd in 2017 gestart met Ballet, wat ik ook ben gaan volgen. We krijgen nu in het wedstrijdteam nog steeds 1 uur per week ballet, en dat vind ik echt heerlijk om te doen.

Ik ben ruim 2,5 jaar geleden ook begonnen met dansen op Spitzen. Het dansen doe ik al zo lang, maar op Spitzen moet je echt weer van voor af aan beginnen. En dat is geweldig, echt een uitdaging, en iedere keer kun je weer een ’stapje’ verder! 

Toen er in 2018 audities kwamen voor wedstrijdteams besloot ik ook auditie te doen. De dag na de auditie werd er al gedanst met het nieuwe wedstrijdteam. Wauw, wat gaf iedereen een power, dat voelde zo goed! Er zat redelijk wat leeftijdsverschil tussen ons in, maar dit heb ik nooit gemerkt. We zijn echt een hecht team geworden.

De lessen van de verschillende docenten zijn erg divers, je leert iedere les weer wat bij! Ik vind het erg fijn en belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan je persoonlijke dans-ontwikkeling, dat je weet waar je krachten en verbeterpunten liggen.

Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook gevraagd naar wat wij belangrijk vinden in de lessen.

Sinds dit jaar zijn we één grote club wedstrijdmeiden, dat is ontzettend gezellig!

In februari en maart hebben we de eerste onlinewedstrijden van SWD gehad en vanaf 3 maart mag iedereen van ons (dus ook 18+) weer buiten gaan dansen!

Ik kan het dansen en alles eromheen echt niet missen. Dus ik hoop dat mijn danscarrière’ nog wel even zo doorgaat!